Varför samla lån?

Att samla sina lån är något de flesta hört om någon gång, men det är samtidigt något som inte alla förstår sig på och därför väljer att inte göra. Just därför tänkte vi på Lotnicy att det kan vara en bra idé att sprida lite ljus över de olika fördelarna med att samla sina lån för att hjälpa dig till en bättre privatekonomi.

Att dra på sig ett antal lån är något alla gör nu för tiden när de investerar i livets nödvändigheter som ett hus, en bil, den nya tv:n och så vidare. Vad många inte tänker på efter att lånen tagits och börjat betalas av är de höga räntorna, aviavgifterna och uppläggningsavgifterna som medföljer många individuella lån och som pumpar upp kostnaderna ordentligt.

samla lån

På grund av just detta var det många banker som var tidigt ute med affärsidén som inte bara gynnade dem utan också kunden, det vill säga att lösa personers dyra lån genom att samla dem. Vad det innebär exakt är att man tar ett nytt lån som täcker kostnaden av alla ens tidigare lån, betalar av dem och sedan bara betalar ett lån i stället.

För att göra det ännu tydligare har vi tagit fram följande (ganska översimplifierade) exempelscenario:

Carolina är 28 år och har tagit följande lån;

Billån från Swedbank – 100 000 kr, 5% ränta

Bolån från SEB – 2 000 000 kr, 3% ränta

Båtlån från Nordea – 50 000 kr, 4% ränta

Med ovanstående lån har Carolina en snittränta på 4% och betalar även onödiga aviavgifter varje månad. I stället kan hon samla sina lån på i stort sett vilken bank som helst och få ett bättre erbjudande. Exempelvis skulle Resursbank kunna samla Carolinas lån genom att ge henne ett lån på 2 150 000 kr till en ränta på 2,5% eftersom både dem och Carolina tjänar på det.

Så om det börjar bli knapert varje månad på grund av dyra lån och höga krediter bör man alltså inte höja sin kredit utan i stället samla lånen. Sänkta räntor är bara ett en av många fördelar;

  • Du sänker risken för betalningsanmärkningar eftersom du bara får ett lån att hålla koll på.
  • Du sparar pengar genom färre betalningsavier vilket även gör det enklare att sätta upp autogirobetalning.
  • Det är även möjligt att förlänga lånets löptid med upp till 12 år i vissa fall.

Så om du inte kommit igång med detta rekommenderar vi varmt att du tar tag i det för att förbättra din privatekonomi och för att potentiellt spara tusenlappar varje månad.

Leave a Reply