Sevärdheter i Estland – Platser att se och besöka

Är du trött på den årliga resan till Spanien eller Turkiet och vill testa något nytt? Då kan jag verkligen rekommendera att åka på en kryssning till något utav länderna i Baltikum och få känna på den härliga atmosfären som erbjuds. I den här inlägget kommer jag att ge tips på sevärdheter i Estland där det finns mycket att göra och se.

Estländarna är kända för att vara hårt arbetande, prydliga och patriotiska. De flesta älskar dessutom naturen, vilket föga kommer som en överraskning eftersom Estland har ett överflöd av naturliga pärlor som utgör några av landets bästa sevärdheter.

Lahemaa Nationalpark – Som en av de mest populära attraktionerna i Estland täcker den här nationalparken ett område på mer än 70,000 hektar, och är därmed landets största nationalpark. Förutom vandring erbjuder parken möjligheter till att cykla, åka skidor och campa, så som turist finns det mycket att aktivt utforska. Mångfalden av växt- och djurliv är otrolig och vyerna fantastiska.

Vilsandi Nationalpark – Trots att den är mindre till ytan än Lahemaa så är Vilsandi nationalpark fortfarande en av Estlands främsta attraktioner, inte minst för att det är ett av Europas absolut äldsta naturreservat. Det är även en fristad för tusentals arter av migrerande fåglar vilket gör det till ett sant paradis för fågelskådare.

Matsalu Nationalpark – Precis som Vilsandi så är Matsalu nationalpark även det ett paradis för fågelskådare. Detta då parken är hem för nästan 300 olika fågelarter, inklusive ankor, duvor, finkar och ugglor. Du hittar även hundratals olika vaskulära växter som till exempel röllika, älggräs och ängsbräsma.

Soomaa Nationalpark – Även om den är den yngsta nationalparken i Estland så är Soomaa till storleken tvåa efter Lahema, vilket är en stor anledning till dess popularitet som besöksmål i Estland. Den är särskilt populära för sina myrar och sanddyner som turister kan utforska i kanot eller till fots längs en av de många naturlederna.

Jagalafallet – Det här vattenfallet på 7,8 meter är Estlands högsta och har fått smeknamnet ”Baltikums Niagarafall”. Det är vackert både på sommaren när det reflekterar solljus och på vintern när isen fryser till.

Parnustranden – Om du kommit till Estland för att njuta av sand och sol, då är en tur till Parnustranden ett måste. Parnu är den bästa stranden i Estland med en lång sträcka gyllene sand, klart vatten och flera barer där du kan äta och ha kul när dagen är slut. Byn Parnu är en attraktion i sig, med hus från 1600-talet och magnifika kyrkor.

Utomhusmuseet – Utomhusmuseet ligger utanför gamla stan i Tallinn. Museet visar upp 72 byggnader som beskrivs som ”Estlands folkliga arkitektur och bymiljö” från den tsariska eran i en mörk och tjock skog. Turister kan ta bilder på hur det var förr och de utmaningar som var en del av vardagen på den tiden.

Patareifängelset – Det här är en mer nutida historisk attraktion. Ett fort med kanoner från 1840-talet som skyddade staden från angrepp från havet. Fortet har även varit ett ökänt fängelse som fortfarande var aktivt så sent som 2004. En guidning på Patareifängelset kan vara i upp till fem timmar.

Det finns såklart massor av andra sevärdheter i Estland, som till exempel Tallinn Zoo, Tallinns botaniska trädgård, samt slottet Kuressaare i Saaremaa. Det är dock de naturliga undren och attraktionerna som är Estlands styrka och därför måsten att besöka när du semestrar i Estland.

Leave a Reply