Resa till Dublin

Vill du omslutas av inspirerande vindar från en pulserande kulturstad, låta dig entusiasmeras av flöjter och harpspel från den vackra folkmusiken, ta en shoppingtur på Grafton, O’Connell och Henry Street och slutligen avnjuta en kall och välsmakande Guinness i trevligt sällskap på Temple Bar? Då ska du åka till Dublin, staden som 2007 blev framröstad som Europas vänligaste stad och har varit i top 10 listan varje år sen dess. Här är allt du behöver veta om Dublin.

Klimat i Dublin

Irland har ett milt och fuktigt klimat med mycket omväxlande väder. Sommaren är torrast och vintern regnigast. De hösta temperaturerna nås i den sydöstra delen av landet.
Dublin har inte lika stor nederbörd som de västra delarna av landet. Medeltemperaturen under januari månad ligger runt 8 grader Celsius och i juli omkring 20. Solen tittar fram som oftast i maj och juni medan regnet blir som värst i augusti och december. På senare år har sommarens temperaturer stigit. Precis som i Sverige är december, januari och februari de kallaste månaderna. Staden och landet i sig drabbas sällan av naturkatastrofer som orkaner, jordbävningar och tsunamis. Dock förekommer starka vindar, men de är vanligare i övriga Irland än i Dublin. Snö är relativt ovanligt. Det kan förekomma sparsamt under december-april, men lägger sig sällan på marken.

Mat och dryck

Irländarnas tillgång till fina råvaror av högsta kvalitet är verkligen bra. Det odlas grönsaker i stort sett året om tack vare klimatet. Närheten till kusterna och havet gör att det också finns mängder av färsk fisk och skaldjur. En typisk irländsk lunch består av soppa av olika slag tillsammans med soda bread och någon dryck.

Restauranger

I Dublin öppnas ständigt nya restauranger och det finns många av högsta kvalitet. En huvudmåltid kan kosta mellan €10 till €40. Ett billigare alternativ är de indiska restaurangerna som serverar utsökt mat, men alltså till ett mycket billigare pris. De hittar man på South William Street. Exempel på två lunchrestauranger är Café Bar Deli på South Great Georges Street och Grafton Street, Dublin 2. Ett prisvärt ställe som serverar pasta, pizza och sallader och så Govinda’s på Aungier Street som är en vegetarisk restaurang. För den som söker god traditionell irländsk mat till ett lagom pris kan besöka Gallagher’s Boxty House på Temple Bar. En huvudrätt kostar omkring €10-15. Annars finns stadens högst belägna pub Jonnie Fox’s Pub i Dublin Mountains, 15 km från centrum. De serverar havsrätter och bjuder på irländsk livemusik och fin utsikt. Huvudrätterna kostar runt €15-20.

Dryck

Man kan inte besöka Dublin utan att dricka en äkta Guinness. Priset är dock relativt dyrt. Exempelvis ligger en pint stout på omkring €6-7. Ta dig då helst ifrån området kring Temple Bar, eftersom ölpriserna där tenderar att vara något högre med anledning av alla turister. The Porterhouse på Parliament Street, Dublin 2, är ett bryggeri med ett stort utbud av öl.

Förutom öl finns den irländska whiskyn som, till skillnad från många av de skotska whiskeysorterna, saknar den rökiga smaken och därför är något mjukare. Detta beror på att man på Irland torkar kornet genom uppvärmning istället för över öppen eld. Dessutom destillerar man whiskyn tre gånger istället för två gånger som skottarna. Jameson och Bushmills är exempel på irländsk whiskey.

Dublin sevärdheter

Dublin Castle

Slottet i Dublin har en händelserik historia att berätta och har under årens lopp fungerat både som fängelse, fästning, domstol, residens för engelsmännen samt förvaring av skatter. Delar av slottet sträcker sig så långt tillbaka som till 1100- och 1200-talen, men merparten är ifrån 1700-talet. Det var Kung John av England som år 1204 lät bygga ut slottet med starkare murar för att kunna använda det till stadens försvar och domstol samt förvaring av insamlade skatter. Egentligen startade bygget som ett fort på Dublins högsta punkt av danska vikingar på 930-talet, men togs sedan över av normanderna omkring 1170 som utökade anläggningarna till ett slott. Fram till 1922 var Dublins slott centrum för det brittiska styret.

Den 7 april 1684 drabbades slottet av en brand och eftersom man ville försöka rädda administrativa papper i det sydvästra tornet, sprängdes andra byggnader för att konstruera brandgator. Det sydvästra tornet användes även som fängelse under en period men efter en explosion på 1700-talet förstördes allt utom första våningen av tornet. Dock lät man bygga upp tornet igen år 1777. Det sydöstra tornet är det sista bevarade tornet från medeltiden i Dublin och hela slottet är idag en stor turistattraktion med bibliotek, polismuseum och restauranger.

Dublin Zoo

Den 1:a september 1831 öppnades Dublin Zoo i den stora parken Phoenix Park i Dublin och är därmed världens fjärde äldsta zoo efter Tiergarten Schönbrunn i Wien, London Zoo och Jardin des Plantes i Paris. De första djuren anlände efter en donation från London Zoo som skänkte 46 däggdjur och 72 fåglar. Idag har Dublin Zoo över 230 olika arter från världen över som lever på en sammanlagd yta av 28 hektar. I genomsnitt besöker över 1.000.000 människor Dublin Zoo varje år, vilket tyder på att det är en av Irlands populäraste attraktioner. Ett besök kostar runt € 20 för vuxen och € 14.5 för barn under 16 år.

Dublin Zoo är med i European Endangered Species Program (EEP), ett internationellt program för avel av utrotningshotade arter. Just Dublin Zoo är särskilt ansvariga för två arter, Lejontamarinen (Golden lion tamarin) och Moluckkakaduan (Moluccan Cockatoo). Detta innebär att de förutom att föda upp och skydda dessa arter även analyserar och studerar dem samt forskar om dem.

Historiska händelser på Dublin Zoo…
1838 lät man fira att 18-åriga Victoria krönts till drottning av Storbritannien och Irland genom att ha öppet en hel dag. 20.000 människor besökte parken, vilket fortfarande är det hösta antalet besökare någonsin under en dag.
1844 fick parken sin första giraff och elva år senare även sitt första lejonpar, som förökade sig efter två år.
1903 dödades en skötare av elefanten Sita, då han försökte plåstra om hennes skadade fot. Sita fick avlivas.

Sport i Dublin

Centrum för sporten på Irland ligger i Dublin. Här finns exempelvis tillgång till de största arenorna. Faktum är att Dublins stadion, Croke Park, är Europas sjätte största. Några av de populäraste sporterna på Irland är bollsporterna rugby, fotboll och hurling. Andra omtyckta sporter är cricket, golf, gaelisk fotboll, greyhound racing, basket, handboll och friidrott.

Fotboll

Irländsk fotboll har inte varit så framgångsrik internationellt, utan ligger mer i skuggan av grannlandet England dit många irländska spelare också sökt sig. Ett av de mer kända namnen är Robbie Keane, mittfältaren som för närvarande spelar för Tottenham. Den mest framgångsrika fotbollsklubben på Irland är Shamrock Rovers FC från Dublin som innehar 17 ligatitlar och 24 segrar i FAI Cupen (Football Association of Ireland). Om du bestämmer dig att resa till Dublin på sommaren och älskar fotboll så är det bra att veta att Dublin är en av städerna som kommer att arrangera gruppspelsmatcher under EM 2020. Ett perfekt tillfälle att tippa EM 2020 och följa matcherna live i Dublin!

Hurling

Hurling är Irlands nationalsport och spelades redan så tidigt som 1272 f.Kr. Denna lagsport spelas på en rektangulär plan och går ut på att slå en boll gjord av kork och läder, ungefär lika stor som en tennisboll, över ett H-format mål med hjälp av en platt klubba (hurl). Vardera lag består av 15 personer och man tilldelas 3 poäng då man skjuter bollen under ribban och 1 poäng om man träffar över ribban. Det är tillåtet att ta emot bollen med handen, men däremot får man inte kasta den. Man får springa med bollen i handen i fyra meter, och längre om man balanserar den på klubban. Passningar sker genom att man slår bollen med klubban eller sparkar bollen när den är i luften. Drygt 80.000 personer brukar infinna sig på finalspelen i Dublin.

Rugby

Lansdowne Roadstadion var tidigare arena för Irlands rugbylag men har rivits och håller på att ersättas. Rugby är en bollsport som påminner om fotboll men med avvikelsen att man får lov att bära bollen med händerna. Enligt legenden sägs sporten ha uppkommit på 1800-talet under en fotbollsmatch där engelsmannen William Webb Ellis plötsligt tog upp bollen i famnen och började springa med den. Ett lag består av 15 personer och deras uppgift är att förflytta bollen bakom motståndarnas mållinje eller sparka den igenom ett H-format mål. För 5 poäng måste man placera bollen bakom mållinjen. Det är här sporten skiljer sig från amerikansk fotboll, där man inte behöver lägga ner bollen. En kick ger 2 poäng. Enkelt förklarat kan man sedan passa genom att kasta eller sparka och det är tillåtet med tacklingar. Kända rugbylag på Irland är Blackrock, Lansdowne F.C., Dublin University, De La Salle Palmerston och Old Wesley.

 

Leave a Reply