Öl – En populär dryck

Sångaren, kompositören och musikern Frank Zappa sa lite på skämt att ”man kan inte räkna sig själv som en riktig nation om man inte har ett eget öl och ett eget flygbolag – Det hjälper om du  har ett bra fotbollslag och lite kärnvapen, men åtminstone skall man ha ett öl”. Det kanske är en något överdriven definition men visst är det så att majoriteten av världens länder har minst ett storsäljande öl att skryta med, även om inte alla kan skryta med någon större internationell försäljning. Från Fosters i Australien via Shimaguni i Japan, Star i Nigeria, Karhu i Finland, Sam Adams i USA till Xingu i Brasilien, nästan alla världens nationer har minst ett eget bryggeri och många – där drycken är näst intill helig – har en stort antal sådana.

Det är lite roligt att Zappa associerar fotbollen med en “riktig nation”. Fotbollen är en religion för många av oss som gillar sporten. Att spela på Stryktipset varje lördag är en tradition som många av oss fotbollsälskare följer slaviskt. En lördag fylld med fotball, kompisar, mat och öl toppas med att lägga en slant på favoritlaget eller landslaget och bara njuta av matchen och sällskapet. Lägg till att det finns många populära spelbolag som erbjuder sköna bonusar så kan inte en lördag bli bättre eller hur? Just nu t.ex kan du med hjälp av bonus ComeOn få en jättebra erbjudande som du inte kan missa. Själv kommer jag att satsa på att Sverige vinner borta mot Rumänien i den kommande EM-kvalet. Komigen svenska vikingar!

 

I Sverige känner vi till att vikingarna både drack det i kopiösa mängder samt trodde att i Valhall väntade en get med spenar från vilka det var ett oändligt flöde av drycken. Men redan långt innan vikingarna i Skandinavien så bryggdes öl i antika Babylon där man säger att den faktiskt har sitt ursprung och att framställningen skall ha varit så reglerad att togs en sats fram som inte höll tillräcklig kvalité så var straffet att bryggaren dränktes i en av sina egna tunnor.

Bland drycker räknat hamnar öl på tredje plats vad gäller världens mest konsumerade, och även om det är en helt okej smakupplevelse att sätta sig på valfri uteservering en sommardag och beställa in ett ölglas med de massproducerade märkena så fnyser konnässören åt en sådan beställning om man nu ändå skall dricka öl. Gillar man det så har finsmakaren faktisk rätt för det är en ofantlig skillnad mellan ett licensbryggt från en jätte och ett importerat eller lokalt kvalitetsbryggt där man är ytterst noga med både förfarande och ingredienser.

Vad gäller kvalité har en särskild trend bara ökat i popularitet. Tar man sig exempelvis till USA – ett land inte direkt känt för sin öl – så har det under de senaste decennierna vuxit fram ett stort antal mikrobryggerier. Det är små leverantörer vilka inte siktar på en i jämförelse stor distribution utan snarare värdesätter en jämnt hög kvalité med en begränsad produktion. Ursprunget till mikrobryggerier hittar man i 1970-talets Storbritannien, men när konceptet importerades till USA lade man till sin egen lilla prägel och ofta är deras bryggerier en kombinerad pub och restaurang där man i lugn och ro kan avnjuta drycken samtidigt som man bakom baren genom stora glasrutor kan ta del av själva processen och hur framställningen går till.

Öl kan också var en angelägenhet bortom den att släcka törst och njuta av smaken. Inte så sällan väcker den patriotism. Det är säkert många som har upplevt hur exempelvis en finne gärna dricker finskt öl även utanför Finland, eller en tysk gärna håller sig till sitt lands öl trots att han också är utomlands. Utan någon fanatism men gärna för att kanske stödja sitt land, som man följer sin nations fotbollslag eller för att få en liten smak av hemlandet. I Bayern, kanske den mest kända regionen i värden vad gäller öl både tack vare sina många fantastiska sorter men även för firandet under oktober då ofantliga ölhallar fylls med sjungande tyskar och turister som får serverat jättesejdlar, där är patriotismen även lokal. I princip varje liten stad har sitt eget brygger och en Bayrare som besöker grannstaden väljer ändå att beställa in öl som bryggts i den egna staden, just för att stödja hemorten.

Även i Sverige har det på senare tid vuxit fram fler och fler mikrobryggerier och lokala ölsorter. Öl som dryck har också blivit långt mer uppskattat och noga med än att slummässigt vandra in på en pub och välja det första bästa som serveras på fat. Idag kan man lika ofta hitta erbjudanden om helkvällar med ölprovning, som man kan hitta vinprovningar.

Naturligtvis är öl en personlig angelägenhet och smaksak. Det kan till och med vara svårt att byta till en ny sort om man under längre tid hållit sig till en. Men är man förtjust i drycken och har förmånen att resa i världen eller mellan regioner i ett land så är det rekommenderat att passa på om man trots allt har chans att prova en sort man aldrig provat förut.

Leave a Reply