Hur fungerar Kreditscoring?

När man ska ta ett lån vare sig det är ett mindre lån eller ett stort lån så kan man stöta på ordet kreditscoring.

En långivare ska låna ut pengar
Är du kreditvärdig
Kontroll genom en kreditscoring

Kreditscoring

När en långivare får in en ansökan från dig så vill de veta om du är kreditvärdig. Gör de en kreditscoring så kan de kontrollera detta på ett enkelt sätt.

Men hjälp av en kreditscoring kan lånegivare få reda på olika fakta som bidrar till att räkna ut din kreditvärdighet.

Det kan bli antingen ett positivt eller negativt resultat. En kreditscoring är ett bra stöd för den som ska låna ut pengar och vad de ska fatta för beslut.

Inkomst
Tillgångar

Poängsättningen

Dessa två punkter är några som ingår i en kreditscoring och alla tillsammans poängsätts. Inkomst och tillgångar är de som är de viktigaste punkterna för poängsättningen som görs.

När långivaren räknat ihop alla punkter och kommit fram till ett värde så kan de utefter det avgöra om du blir beviljad lånet eller om de måste neka. Ju högre poäng du har, desto bättre.

Med ett lågt kreditscoring poäng är det inte troligt att du får ett lån.

Skillnader i bedömning

Man bedömer privatpersoner och företag på olika sätt och det finns olika skalor på kreditscoringen beroende på vem det är man bedömer. Har företaget hög omsättning eller bra med tillgångar så har de större kreditvärdighet.

Din betalningshistorik påverkar

Stora tillgångar eller hög månadsinkomst bidrar till hög poäng inom kreditscoring liksom att din tidigare betalningshistorik påverkar. Att ha en fläckfri historik kan göra att det spelar mindre roll vad du tjänar.

Man kan göra en egen kreditscoring på sig själv för att se om man har rätt sorts kreditvärdighet. Dels för att man kanske tänker ta ett lån eller om man bara är nyfiken.

Leave a Reply