Det viktigaste måttet på en fälg är diametern som bidrar till bilens köregenskaper. Fälgstorleken bör has i åtanke med relation till bilens kraft, vikt och storlek. Större fälgar är ofta tyngre och ökar den ofjädrade vikten, vilket minskar köregenskaperna. I princip får ett bildäck även sämre grepp. I allmänhet, så är kvalitetsfälgar lättare. Bredd väljs beroende på däcket som ska monteras på fälgen. Tumregeln är att bandet bör vara lika brett som däckets slitbana.
De vanligaste typerna av fälg
Fälgar kan delas upp och används för många olika ändamål, t ex. enligt följande till personbilshjul, lastbils- och busshjul, och speciella hjul. Även i dessa grupper varierar fälgens struktur beroende på typ, flänsens struktur osv. De vanligaste hjulen är grupperade i bland annat följande typer av konstruktion stålplåt, lättmetaller, trilex mfl.
Den vanligaste typen av hjul är ett skivhjul, som används i personbilar, lastbilar, och bussar. Skivtypen varierar mycket i olika fall.
Bilar från förr var normalt utrustade med ekerhjul. För närvarande används de i personbilar som specialhjul, främst för utseendets skull. Fördelar med dessa är bl a lätt vikt, flexibilitet och bra nedkylning av bromsar.
Lättmetallfälgar
Hjulen är gjutna helt eller delvis av en lättmetallegering (aluminium eller magnesium eller en blandning därav). Lättmetallfälgar har ökat, eftersom de lätt kan ändra utseendet på bilen. De är också ofta lättare och styvare än konventionella stålhjul, när den ofjädrade massan av bilen minskar. Gjutna hjul möjliggör även bättre bromskylning på grund av dess struktur. Gjutna hjul är dock är mycket mer känsliga för skador, och att undvika detta är ofta svårt eller omöjligt. Små bucklor kan dock ofta repareras.
På Lättmetallfälgen kan man även montera fast en separat ring, till exempel med skruvar, i vilket fall fälgen får det önskade utseendet och egenskaperna, med nav av lättmetall och kanten, t ex av stål.