Vad är viktigt att tänka på vid ljussättning?

att tänka på vid ljussättning

Ljussättning är en mycket viktig ingrediens för en behaglig inredning. Med olika former av belysning kan man lätt förändra rummets atmosfär. I vårt periodvis mörka klimat är ljuset livsnödvändigt och genom att använda sig av dimmer och många ljuskällor kan man få den belysning som passar för stunden.

Att använda sig av riktbara spotlights är en bra idé när man vill framhäva t.ex en tavla, staty eller läsfåtölj. Infällda spotlights i taket är något som ger rummet ett lyft, det är bra att kunna rikta även dessa för att få fram spännande skuggor och ljuskäglor. Reflekterande ljus på en stor del av väggen eller taket skapar en känsla av utvidgning och rymd.

Flera ljuskällor ger ett mysigare intryck än en enda stor. Tänk på att skapa ljus i olika nivåer, dvs inte bara ljus ifrån taket.

Det är också viktigt att tänka på vad rummet ska användas till och vilka som ska vistas där. Äldre människor behöver ofta mer ljus än yngre, särskilt när de ska ha läsbelysning. Halogenlampor lämpar sig bra för läsljus eftersom de inte blir så varma.

Om du behöver skrivbordsbelysning och sitter vid en dator är det bra att kunna rikta ljuset så att det inte speglar sig i dataskärmen.

Vardagsrum

I ett vardagsrum är det bra att kunna förändra ljuset beroende på vad som ska göras. Genom att använda olika armaturer med varierande styrka kan man skapa olika stämningar. Ifall du ska se på TV kan det vara bra med belysning vid sidan eller bakom TV:n för att lätta upp kontrasterna. Om du vill ha en romantisk myskväll är det bra att kunna dimma ljuset och använda sig av färre ljuskällor.

Köket

I köket är en bra allmänbelysning viktigt, man måste kunna se bra när man lagar mat. Genom att placera matbordet nära ett fönster kan man ta tillvara på dagsljuset. Installera gärna infällda spots under köksskåpen för att få en bra belysning på arbetsbänk och spis. Ett mörkt kakel mellan skåp och arbetsbänk stjäl en tredjedel av bänkbelysningen jämfört med ett ljust kakel. Vid matbordet är det behagligare med ett gult glödljus än att ha lysrör som ger ett vitt sken.

I badrummet behöver du minst två armaturer för att få en bra belysning. En lampa i taket som ger ett bra allmänljus samt någon form av punktbelysning vid spegeln. Vid spegeln är det ultimata att ha belysning från båda sidorna för att undvika skuggor i ansiktet.

Kaklade badrum reflekterar och sprider det befintliga ljuset. Om du bara har lysrör i badrummet kan det kännas kallt och avskalat. Använd därför gärna glödlampsbelysning för att få en varmare atmosfär.

Att tänka på vid Installation av Spotlights

Det är viktigt att veta att Spotlights måste uppfylla elsäkerhets- och EMC-kraven enligt gemensamma europeiska regler. Dessa regler har införts i varje EU-lands lagstiftning. I Sverige är det ELSÄK-FS 2000:1 som gäller beträffande elsäkerhet och ELSÄK-FS 2003:2 beträffande EMC.

Det är vanligt att spotlights levereras med transformator eller så anges hur en lämplig transformator ska inkopplas. Tillverkaren är ansvarig för dimensionering av ledare till och mellan alla spotlights.

Tillverkare av spotlight-system eller en enstaka halogenarmatur (230 V) eller ett halogenbelysningssystem (12V) ska med sin produkt leverera instruktioner för installation och ange t.ex. hur man ska sörja för att produkten får erforderlig kylning. Spotlights kan antingen anslutas fast eller med stickpropp.

Stickproppsanslutning av halogenbelysningssystem till 230 V

Vid stickproppsanslutning kan man själv fästa transformator och spotlights. I detta fall liksom vid fast anslutning är det viktigt se till att man har tillräcklig kylning och att tillverkarens övriga instruktioner följs.

Fast anslutning av system eller en halogenarmatur till 230 V

Vid fast anslutning görs anslutning av elprodukten, som utgörs av en eller flera spotlights och eventuell transformator , av behörig installatör. Det är viktigt att kylning av utrustningen ordnas och att tillverkarens anvisningar i övrigt följs.

Att tänka på vid installation av spotlights

  • Välj rätt IP-klass på spotlights mht placering, tex utomhus eller i våtrum
  • Rätt säkerhetsavstånd mot byggnadsdelar
  • Kolla dragavlastningar
  • Det är både vid stickpropps- eller fast anslutning viktigt att kunna inspektera inkopplingsstället.

 

Leave a Reply