Vad är viktigast när man köper ny bil?

Att köpa en ny bil är en stor investering som kräver planering och eftertanke. Istället för att alltid köpa den nyaste modellen av samma märke som alltid kan det ibland vara värt att kolla av marknaden och göra en lista över vilka prioriteringar som är viktigast för just dig: miljö, komfort, säkerhet eller pris?

Miljö

Att köpa en miljövänlig bil är för många en av de viktigaste frågorna när det gäller att välja en ny bil. Vad innebär det då att en bil är klassificerad som miljöbil? Oberoende av driftsmedel måste alla miljöbilar uppfylla utsläppsklassen Euro 5. För bensin- och dieseldrivna personbilar, vilket också inkluderar elhybridsmodeller, gäller att dessa får släppa ut max 120 g/km koldioxid per km, vilket motsvarar cirka 5 bensin eller 4.5 diesel per 100 km. För etanol 85 bilar samt naturgas-bilar gäller 9.2 respektive 9.7 kubikmeter gas per 100 km. Även elbilar måste upfylla en energisnålhet som ligger på max 37 kilowatt timmar per 100 km. Olika kommuner har olika regleringar, så kontakta ditt lokala trafikskattekontor för att höra vad de lokala reglerna är.

Att köra en energisnål bil handlar inte bara om en miljömedvetenhet utan är också en ekonomisk fråga. En miljöklassad bil slipper fordonsskatt i 5 år och i vissa fall undantas även miljöbilar från trängselskatt i storstäder. Självklart sparar man även pengar på driftsmedelskostnader.

Komfort

Kör du mest i staden eller kör du långa distanser på motorväg? Hur många, vuxna och barn, brukar åka i din bil? Vid provkörningar, se till att ta alla dessa frågor i beräkning, och om möjligt, kör både i stadstrafik och i högre hastigheter för att se hur bilen reagerar på olika körsätt. Ofta handlar det inte bara om din egen komfort när man ska köpa bil, utan även passagerare. För små barn finns det ofta barnstolar speciellt utformade för vissa bilmodeller, vilket är väl värt att undersöka. Detta handlar även om säkerhet.

Säkerhet

I Europa är den främsta organisationen som utför bilsäkerhets-tester Euro NCAP. NCAP testar bilar utifrån fyra kategorier. Dessa är skydd av vuxna, skydd av barn, skydd av fotgängare samt förarstödssytem, dvs. säkerhetsteknologi så som antisladdsystem, fartbegränsare samt säkerhetsbältes-påminnare. Skydd av vuxna, barn och fotgängare syftar mestadels till krocksituationer medan förarstödssystem handlar mer om att bilen är säker vid våta väglag osv. På NCAPs hemsida kan man läsa, på ett enkelt och lättförståeligt språk, om de tester som utförts på olika bilmodeller.

Pris

När man tittar på nya bilar till salu bör man undersöka tre olika priser: inköpspriset, driftskostnader vilket inkluderar fordonsskatt samt försäkring, och andrahandsvärdet. När det gäller andrahandsvärdet handlar det då främst om att vara medveten om värdeminskningen på bilen. Som regel försvinner halva värdet på en bil under de första fem åren, men detta skiljer från olika modeller och bilmärken. Vissa kan tappa upp emot 70% av värdet under de första fem åren på vägen, vilket är viktigt att tänka på om man senare vill sälja bilen.

Leave a Reply