Tre smarta sätt att skära ner på kostnaderna i hemmet

Det finns många smarta knep du kan använda för att spara in pengar på ditt boende och nedan har vi listat några av våra favoriter som kan verka simpla – men som oftast överses för andra, mer populära alternativ.

skära ner på kostnaderna

 1. Håll koll på värmen

När det gäller att skära ner på kostnader i hemmet så är värmesystem och mätning kanske inte det första du tänker på. Hur du får din värme brukar de flesta ha koll på, det vill säga om du använder direktverkande el, fjärrvärme, värmepump eller någon liknande lösning. Det allra vanligaste i svenska hushåll är fjärrvärme som i dagsläget värmer 9 av 10 hus – men vad många överser med fjärrvärme, som kan spara in tusentals kronor över åren, är hur precis värmemätningen är och att investera i värmemätare hjälper dig med just det. Genom att minska vattenförluster med upp till 40%, ger dig full koll på din förbrukning och helt korrekt fakturering av din värmeförbrukning kan du göra din plånbok en stor tjänst genom att installera en högkvalitativ värmemätare.

 1. LED-lampor

Att LED-lampor kostar betydligt mer än vanliga glödlampor är något som avskräcker många från att ta steget till ett, både billigare, och mer klimatsmart hem. En undersökning av The Telegraph kom fram till att du kan spara 240 pund, det vill säga cirka 2700 kronor om året på att investera i LED-lampor och att de, trots sitt höga pris betalar av sig själva efter bara fem månader. En av anledningarna som kan få folk att tvivla på köpet är att när LED-lamporna precis kom gav de oftast ett väldigt kallt och kyligt ljus. Detta är dock något som helt förändrats allt eftersom att tekniken utvecklats och numera går det knappt urskilja ljuset från LED och traditionella glödlampor. Sättet de sparar in pengar på är att de är mer energisnåla och de håller även mycket längre vilket även gör dem mycket mer miljövänliga. Så trots att LED-lampor kan kännas som ett dyrt köp när du står i affären får du i stället se det som en investering, både för dig, ditt hem, och naturen.

 1. Stäng av dina apparater

Att låta alla apparater stå på standby dag ut och dag in kanske inte känns som en stor utgift men med tanke på hur många apparater ett genomsnittshem har idag så blir det mer än man kan tro. Det är ingen stor ansträngning att stänga av sin tv på knappen eller att dra ut sladden till ens skrivare när man inte använder dem – men trots detta så gör vi det allt för sällan. Den största anledningen är säkerligen lathet, men även att vi inte vet hur mycket som kan sparas in. Räknat över ett år kan man spara in tusentals kronor i sitt eget hushåll, och företag ännu mer med tanke på hur många datorer som varje natt står på standby. Nedan listar vi exempel på några produkter och hur mycket de kostar att ha inpluggade (utan att användas) på ett år:

 1. Laserskrivare – 200 kr
 2. Förstärkare – 130 kr
 3. Nintendo Wii – 130 kr
 4. Playstation 3 – 70 kr
 5. Plasma tv – 60 kr
 6. Datorskärm – 35 kr
 7. DVD spelare – 60 kr
 8. Kaffekokare – 40 kr

Leave a Reply