Hitta rätt jobb direkt genom dessa fem råd

Det är vanligt att grubbla över sitt karriärsval, även när din utbildning, dina färdigheter, och din erfarenhet pekar dig i en viss riktning. När du väl har alla dina alternativ på bordet så är det vikitgt att göra ett informerat och välgrundat beslut. Vilka faktorer ska du tänka på när du bestämmer vilken karriär som är rätt för just dig? Det är en bra fråga. Dessa faktorer kommer nämligen vara enormt viktiga för hur nöjd du kommer vara med ditt karriärsval på en långsiktig basis. Vi rekommenderar att du ska tänka på de följande fem faktorerna:

  1. Har jag den nödvändiga kompetensen för att lyckas?

Om du är en den perfekta matchningen baserat på din utbildining, färdigheter, och erfarenhet – hatten av. Att hitta ett jobb där du prickar in alla dessa punkter är exceptionellt sällsynt. Men även om du saknar de önskade kunskaperna och erfarenheterna innebär inte det att du inte kommer passa in. Om din utveckling kan främjas genom bra utvecklingsmöjligheter kan det i stället vara en väldigt bra möjlighet. Om detta inte är fallet däremot bör du överväga risken som finns att göra dåligt ifrån sig – ett misstag som enkelt kan förstöra din kredibilitet och till och med sätta din anställning på spel.

  1. Är jag passionerad om jobbet?

Om man verkligen gillar sitt jobb visar sig nästan alltid i hur man utför det. Att dag ut och dag in gå runt uttråkad enbart för den finansiella tryggheten kan vara påfrestande. Även om små fördelar kan få möjligheten att se någorulunda attraktiv ut, så är det oftast inte ett långsiktigt klokt val. Passion är ett speciellt typ av bränsle som får dig upp tidigt om morgnarna och håller dig vaken sent om nätterna. När passion är en del av ekvationen kommer du vara mer fokuserad på kvalitén i ditt jobb, och även att göra ditt bästa oavsett.

  1. Kommer jag bibehålla den livsstil jag vill ha?

Är jobb-fritidsbalansen viktig för dig? Om svaret är ja, gör i så fall lite research innan du accepterar något. Ta reda på vad industristandarden är, och vad de som faktiskt jobbar inom nichen tycker. Tillåter denna industrin/anställaren dig ett flexibelt arbetsschema? Hur ser det ut med övertid? Kommer du behöva jobba på helger? Alla dessa punkter påverakr ditt privatliv. Om detta förväntas av dig, skulle du inte vilja veta det innan du tackar ja?

  1. Vad är den nuvarande lönen och dess utvecklingspotential?

Detta bör du veta innan du skriver på den punktade linjen. Det kommer avgöra om du kommer jobba för att helt enkelt kunna leva, eller om du kommer kunna spara och när tillfälle ges, leva lite. Betalar de tjänstepension? Hur ser det ut med övriga förmånder, bonusar och löneförhöjningar? Ta reda på allt detta och hoppa inte på något nytt jobb bara för att du inte tror du kan få något annat. Många sajter där du kan söka jobb inkluderar ofta lönerna i jobbeskrivningen men gör ändå lite extra research.

  1. Hur är företagskulturen?

Kommer du känna dig som en i mängden eller kommer din ansträngning att bli uppmärksammad och kanske till och med uppmuntrad? Är det lager efter lager av byråkrati att ta sig igenom för att få till minsta lilla ändring? Vad får du för vibbar? Ofta kan man känna av stämningen i ett rum och även ett företag och känna om det passar en själv.

Genom att ta undersöka alla dessa punkter innan du påbörjar din nya karriär ökar du dina chanser att hitta ett jobb där du faktiskt kommer trivas under en längre tid.

Leave a Reply