Fint på Balkong och Uteplats

En av de stora fördelarna med att sommaren äntligen är här är förstås att vi får möjlighet att spendera mer tid utomhus. Frisk luft, solljus och motion gör att vi mår bättre, ofta både psykiskt och fysiskt. Under sommarhalvåret kan och vill både barn och vuxna vara ute och röra på sig mer och vi kan sitta ute i solen på trädgårdsbänkar med en bra bok och ett glas saft och bara njuta av vädret.

Med våren kommer också en helt del projekt man behöver ta tag i hemma. Smutsiga fönster behöver tvättas, rabatter behöver rensas, buskar behöver klippas och växter behöver planteras. Ett kärt besvär om du frågar mig – för mig är det avslappning att bryta med arbetsdagens konstanta tangentbordsknappande och istället få ägna mig år min lilla uteplats. Ett sätt att rensa hjärnan och istället få använda mina händer.

Ett av årets projekt när det gäller min egen uteplats och balkong är att se över utomhusbelysning och utemöblerna. Efter att ha bort i det här huset i ca tre år med ärva utemöbler och nästan obefintlig utomhusbelysning som dessutom är av standardtyp, vill jag sätta min egen personliga prägel på både balkongen och uteplatsen. När det gäller utomhusbelysning kommer jag definitivt att satsa på led lampor som ju är det mest miljövänliga och energisnåla alternativet när det gäller belysning. Led lampor består ju som du kanske vet av helt vanliga små energisnåla lysdioder som fogas samman till en enda lampa. De innehåller inga giftiga ämnen som till exempel lågenergilampans kvicksilver, de alstrar ingen onödig värme som halogen och de ger ett snyggt sken i alla lägen. Ett extra plus är att led lampor dessutom fungerar med dimmer vilket kan komma väl till pass för mysiga kvällar på balkongen.

De perfekta möblerna till både balkong och uteplats är i mitt tycke konstrotting. Konstrotting är nämligen ett mycket tåligt material – miljövänligt, giftfritt, återvinningsbart och tåligt så att möbler i konstrotting tål länge. Konstrotting är egentligen inte alls rotting utan en typ av plast som kallas polyethylene – samma plast som används i rör och kablar i marken. Konstrotting tål belastning vid extrema temperaturväxlingar, det tål fukt och solsken och är därför ett mycket bra val för dig som förvarar dina utemöbler på balkongen eller i kallförråd på vintern.

Leave a Reply